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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Cerrados. Para informações adicionais entre em contato com cpac.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Cerrados. |
Data corrente: |
03/12/2020 |
Data da última atualização: |
07/12/2020 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
ALTHOFF, D.; RODRIGUES, L. N.; SILVA, D. D. da. |
Afiliação: |
LINEU NEIVA RODRIGUES, CPAC. |
Título: |
Impacts of climate change on the evaporation and availability of water in small reservoirs in the Brazilian savannah. |
Ano de publicação: |
2020 |
Fonte/Imprenta: |
Climatic Change, 2020. |
Páginas: |
18 p. |
ISSN: |
0165-0009 |
DOI: |
DOI 10.1007/s10584-020-02656-y |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
The Cerrado (Brazilian savannah) is one of the few places in the world that has the potential to increase crop production to meet the projected food demand for 2050. However, for agriculture to be sustainable in this region, irrigation must be efficient. This depends on the water stored in small reservoirs, which play an important role in supporting the local economy. The increase in temperature and net radiation predicted by global climate models may increase the evaporation and reduce the availability of water in these small reservoirs. This work assesses the projected impact of climate change on small reservoir evaporation and water availability in the Brazilian savannah using data from the Eta-HadGEM2-ES and Eta-MIROC5 regional climate models under representative concentration pathways (RCP) 4.5 and 8.5. Evaporation increases of 7.3% (1.09 mm/year−1) and 18.4% (2.74 mm/year−1) are projected in RCP 4.5 and RCP 8.5, respectively, by the year 2100. The water stored in reservoirs is projected to decrease in the future, resulting in higher risks of failure in water supply, especially from the smaller reservoirs. Overall, evaporation increases are expected to reduce the availability of water in small reservoirs during the dry season by 5.5% in RCP 4.5 and 10.4% in RCP 8.5. |
Thesagro: |
Alimento; Modelo Matemático; Mudança Climática; Reservatório de Água. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Cerrados (CPAC) |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Agroindústria de Alimentos. Para informações adicionais entre em contato com ctaa.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
Data corrente: |
23/01/2015 |
Data da última atualização: |
22/02/2016 |
Tipo da produção científica: |
Resumo em Anais de Congresso |
Autoria: |
MARTINS, V. C.; BRAGA, E. C. O.; CUNHA, C. P.; GODOY, R. L. de O.; BORGUINI, R. G.; SANTIAGO, M. C. P. de A.; PACHECO, S.; NASCIMENTO, L. da S. de M. do. |
Afiliação: |
V. C. MARTINS, IFRJ; E. C. O. BRAGA, UNIRIO; C. P. CUNHA, UFRRJ; RONOEL LUIZ DE OLIVEIRA GODOY, CTAA; RENATA GALHARDO BORGUINI, CTAA; MANUELA CRISTINA P DE A SANTIAGO, CTAA; SIDNEY PACHECO, CTAA; LUZIMAR DA SILVA DE M DO NASCIMENTO, CTAA. |
Título: |
Avaliação da atividade antioxidante de um produto em pó rico em antocianinas obtido a partir do fruto de jambo. |
Ano de publicação: |
2014 |
Fonte/Imprenta: |
In: SEMINÁRIO EM INOVAÇÃO E TECNOLOGIA NA ÁREA DE ALIMENTOS, 3., 2014, Rio de Janeiro. Resumos... Rio de Janeiro: IFRJ, 2014. 1 CD-ROM. |
ISSN: |
2177-3920 |
Idioma: |
Português |
Notas: |
Ref. SITA 014 |
Palavras-Chave: |
Antocianinas; Atividade antioxidante. |
Thesagro: |
Jambo. |
Categoria do assunto: |
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA) |
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